Tante Lillas Kogeskole #5

17. juni, 2008

Ak ja. Det er en rum slat tid siden sidst. Der har været så meget.

Men nu er den her: 5eren. (1eren, 2eren, 3eren og 4eren)

Dette kan vel egentlig betegnes som en slags special edition, idet omstændighederne er lidt særlige. Denne udgave af Tante Lillas Kogeskole er nemlig dedikeret til Rasmus ovre i Amerika, som for nyligt modtog en nødhjælpspakke fra hjemlandet (eller … Amager) – heriblandt ingredienserne til en god, gammeldags, dansk citronfromage. Og eftersom det måske kan virke som en overvældende opgave at kaste sig ud i alene, har jeg lovet at tage ham lidt i hånden, så det kan blive en god madoplevelse uden stress og frustrationer.

I øvrigt er det jo en ganske oplagt opskrift at bringe på denne årstid. Er der noget, der skriger dansk sommer, så er det da en frisk gang sitruunanmakuinen vaahtoaines!

Godt så, Rasmus. Først skal du kigge på bagsiden af æsken, hvor du vil finde to kolonner med tekst og billeder. Det er vigtigt, at du holder dig til teksten på venstre side af pakken. Ellers vil det nok være svært at undgå frustrationer meget tidligt i forløbet.

Som du senere vil erfare, kan der selv på venstre side af pakken være sproglige udfordringer, men dem tager vi henad vejen. Lad os komme i gang!

Man kan vælge mellem vand og mælk. Jeg tror vand er det sikreste. Vandet, står der, skal have stue-/rumstemperatur. Og allerede her løber vi ind i den første sproglige udfordring. Men nu bor jeg jo på Amager, hvilket betyder at jeg har et lille forspring (jep, nu begynder det der Ørestad at rykke). Derfor vil jeg godt hjælpe lidt. Du skal bare ignorere rums.

Mange vil måske, og med god grund, mene at stuetemperatur er en noget vag angivelse. Nogle stuer er varme. Andre kolde. Og jeg ved faktisk slet ikke noget om temperaturen i amerikanske stuer.

I den her slags situationer kan det være en god idé at spørge internettet. Som det fremgår, står der ikke noget explicit om citronfromage, men mit umiddelbare gæt er, at fromage lægger sig tættere op ad rødvin end ad indeklima. Dog tør jeg ikke gætte på, hvorvidt vi er ude i en Beaujolais eller ej. Men mon ikke en 15-17 grader er et rimelig sikkert bud?

Right, 2 1/2 dl:

Tilbage til billederne på æsken

Vi skal bruge en skål. Eftersom tegningen er i sort/hvid kan det være vanskeligt at vurdere, om der er nogen særlige krav til farven, men min erfaring er, at med rød går man aldrig helt galt i byen. Fromage Citron dessertpulver eller moussemix med citronsmak, som det også hedder, hældes i skålen.

Nu skal der så der skal ro på nerverne. Vi skal bruge håndmixer. Hvis ikke man har prøvet det før, kan det godt være en lidt voldsom oplevelse, men forsøg at tage det stille og roligt. Med tiden forsvinder angsten. Næsten.

Hold tungen lige i munden, når metaldimserne monteres. Hvis der lyder et klik, kan man for det meste regne med, at de sidder fast. Men stol ikke blindt på det.

Så går vi i gang med at piske (ignorer vispas, det skal du ikke bruge til noget). Først langsomt. Dernæst hurtigt.

Nu står der godt nok på pakken, at man skal piske i 3 minutter. Dog skal man være opmærksom på, at hvis man fx for nyligt har haft en mindre heldig oplevelse med håndmixeren (ja! Hvordan skulle man måske kunne vide, at det var de andre metaldimser, der skulle bruges til sådan noget dej?!), kan der efter 20-30 sekunder godt opstå en lidt sødlig røglugt fra maskinen. Når røgen begynder at blive synlig, er det en god idé lige at holde en pause. Herefter kan man, efter alt at dømme, trygt fortsætte. Man skal dog nok regne med en del pauser, hvilket forlænger tilberedningstiden med op til 15 minutter.

Når lugten bliver lidt for voldsom, er fromagen færdig.

Her vil jeg anbefale, at man nøjes med én skål. Det andet kan hurtigt løbe af sporet.

Ind i køleskabet med den. Bemærk at billedet godt kan snyde lidt, skålen finder ikke selv vej derind.

Vent en time.

Der er ikke nogen deciderede serveringsforslag, men ud fra billedet at dømme har vi at gøre med årstidens grønt.

Tillad mig at foreslå tomat.

Velbekomme.

Bonus: Helt ekstraordinært indholder dagens afsnit af Tante Lillas Kogeskole multimedier. Baggrunden for dette modige valg er, at en citronfromage meget sjældent kommer til sin ret på en fotografi. For rigtigt at forstå og værdsætte denne ædle spise må man se, hvordan den bevæger sig. Konsistensen er altafgørende.

Derfor:


5 kommentarer til " Tante Lillas Kogeskole #5 "

 1. Randi:

  Indtil videoen havde jeg faktisk lyst til citronfromage fra dr. Oetker.

  17. juni, 2008 kl. 21:06

 2. Rasmus:

  Hold fast, det ser svært ud! Selv efter at have læst det hele igennem flere gange, har jeg stadig svært ved at komme ud over det med stue/rumtemperaturen. For der er eddermukkeme koldt derude i rummet!

  Jeg takker ydmygst for denne fantastiske gennemgang, og lover som god elev at poste resultatet af mit eget forsøg med den gode danske ruunanmakuinen vaahtoaines.

  17. juni, 2008 kl. 21:15

 3. Jesper:

  Er det en bestemt slags tomat du har brugt eller kan man frit vælge?

  18. juni, 2008 kl. 12:07

 4. trinetrine:

  Randi: Jeg forstår slet ikke, hvad du mener.

  Rasmus: Jeg ved godt, at det ikke ser nemt ud, men du må huske på, at jeg har mange års erfaring – den slags lærer man ikke på et par dage. Men jeg er sikker på, at du med lidt tålmodighed nok skal komme efter det, og jeg ser frem til resultatet.

  Jeg er glad for at du spørger, Jesper. I princippet kan alle typer tomat bruges, men min erfaring er, at lidt for store tomater godt kan overdøve den pikante citrussmag. Desuden kan det være svært at få dem til at balancere. Derfor vil min anbefaling være at gå efter små eller mellemstore tomater.

  18. juni, 2008 kl. 12:32

 5. trinetrine.dk» Blog Archive » Tante Lillas Kogeskole #6:

  [...] 15. december, 2013 Tante Lillas Kogeskole #1: Sovs Tante Lillas Kogeskole #2: Ostemad Tante Lillas Kogeskole #3: Ostemad med fisk Tante Lillas Kogeskole #4: Frikadeller Tante Lillas Kogeskole #5: Citronfromage [...]

  15. december, 2013 kl. 20:33

Sig noget