Tante Lillas Kogeskole #4

26. maj, 2007

Grundet SARS/polio/malaria har jeg været nødt til at aflyse mine lørdagsaftensplaner. Relativt deprimerende. Men intet er så skidt …

Jeg er nu ved at nå den grad af kedsomhed, der kræves for at kaste sig ud i 4. afsnit af Tante Lillas Kogeskole (1′eren, 2′eren, 3′eren).

Lad jer ikke afskrække af navnet på dagens ret – jeg havde heller aldrig troet, at jeg ville kunne mestre så angstprovokerende en opgave. Men det viser sig faktisk, at med lidt tålmodighed, flid og (ja, lad os nu bare sige det som det er) held er det slet ikke umuligt.

Tillad mig at præsentere: Frikadeller

Det fine ved denne ret er, at der med ingredienserne følger en opskrift. Eller en halv i hvert fald. Men det vender vi tilbage til.

For at skabe sig et overblik, er det altid en god idé at starte med at hente alle ingredienserne frem. Sådan:

frikaelle1.jpg

Bemærk at det er klassikeren med dansk smag vi skal lave.

Punkt 1 i opskriften:

frikaelle1.jpg

Alle typer … men hvorfor ikke tage det bedste? Nu er jeg ingen kødekspert, men man må da formode, at jo højere tallet, des bedre kødet.

frikaelle1.jpg

Nå. Men kød i skål. Den skal være rød. Det er meget vigtigt, at man husker at fjerne papiret fra bunden af kødet.

frikaelle1.jpg

Punkt 2:

frikaelle1.jpg

Her er der flere udfordringer. Dels skal man hælde og røre samtidigt. Dels byder opskriften på selvmodsigelser. Teksten siger håndmixer, men billedet viser en ske. Af træ, er mit bedste bud. Jeg tror, at jeg her vil anbefale skeen. Min vurdering er, at vi på ingen måde er klar til håndmixer endnu.

frikaelle1.jpg

Det kan man jo kun være enig i. Udsøgt.

frikaelle1.jpg

Nu kunne man godt tro (og jeg skal da heller ikke være blank for at indrømme, at jeg har været i tvivl), at retten er færdig. Det er som om opskriften slutter her. Men det der kan snyde lidt er, at det tilsyneladende er en opskrift for øvede, og derfor formodes det, at man kan færdiggøre retten uden opskrift.

Ingen grund til panik. Vi tager den sammen.

Find først en stegepande. Tænd for blusset (her kan jeg henvise til Tante Lillas Kogeskole #1). Hæld en smule smørelse på panden. Det kunne være olie. Det kunne også være smør. Tror jeg nok. Lad os bare holde os til olie.

frikaelle1.jpg

Så skal farsen formes til små (eller mellemstore) kugler og dernæst lægges på panden.

frikaelle1.jpg

Kugledelen kan godt være lidt svær. Man kan eventuelt trække på sin erfaring fra formningstimerne. Med mindre det eneste man kan huske at have produceret er en drage af flamingo. Så skal man nok bare lade være.

Med lidt træning, kommer det til at se sådan ud:

frikaelle1.jpg

Frikadellerne skal vendes undervejs. Det kan man fx gøre med en spatel (se spatel i Tante Lillas Kogeskole #3). Når man næsten ikke gider stå ved komfuret længere, skal man lige vente 5 minutter til, og så er retten færdig.

frikaelle1.jpg

Og lad os så lige vende blikket mod opskriften igen for serveringsforslag:

frikaelle1.jpg

Årstidens grøntsager. Hvor heldigt. Det har jeg lige ved hånden.

frikaelle1.jpg

Velbekomme.

Ps: Nu er jeg desværre ikke den store kødæder, så hvis nogen føler sig fristede, må I endelig sige til. Det skal da være det mindste problem lige at smide en delle i en foret konvolut.

Fortsættelsen:
Tante Lillas Kogeskole #5

12 kommentarer til " Tante Lillas Kogeskole #4 "

 1. Lucy:

  Hey, den der opskrift minder altså mistænkeligt meget om den jeg har arvet fra min mor … Er du helt sikker på, at det er din egen?

  26. maj, 2007 kl. 22:21

 2. Rasmus:

  Det var godt nok en avanceret opskrift. Der var flere ting som forvirrede mig undervejs. Men resultatet taler jo for sig selv. Det er smukt.

  26. maj, 2007 kl. 23:12

 3. Lisa:

  Fantastisk billede, det med firkanten i den røde røreskål ;-)
  Dog ikke just appetitvækkende…

  27. maj, 2007 kl. 08:09

 4. troels:

  Ohh sikken et måltid. Jeg kunne ihvertfald sagtens spise sådan en lille brun fyr!

  27. maj, 2007 kl. 08:38

 5. trinetrine:

  Lucy: Det har krævet mange iterationer og nederlag at nå til Den Perfekte Opskrift. Det har sat sine spor og udviklet mig som menneske. Jeg er sikker. Men jeg stiller da gerne op til en smagstest.

  Rasmus: Du er meget velkommen til at spørge. Jeg ved, at der er et meget stort skridt fra den sidste opskrift til denne, så det er helt naturligt at føle sig forvirret.

  Lisa: Tak. Er også selv meget tilfreds med det :)

  troels: Du mailer bare din adresse.

  27. maj, 2007 kl. 11:35

 6. Rasmus:

  Jeg er bare taknemmelig for, at du genbrugte spatelen. Den var nemlig rimelig dyr, men jeg kan godt se nu, at den egentlig er ret smart.

  27. maj, 2007 kl. 23:23

 7. trinetrine:

  Uundværlig i det moderne køkken, Rasmus. Uundværlig.

  28. maj, 2007 kl. 21:14

 8. Tina:

  Altså den der opskrift kender jeg også godt. Jeg har aldrig fundet en der kommer op på siden af den.

  Men de der % i kødet. Det er ikke så godt med så høje procenter, for det er % af fedt, der står. Så du får mindre kød og mere fedt, jo højere %erne er.

  17. juni, 2007 kl. 12:12

 9. trinetrine:

  Det er procenterne der binder kødet sammen ;)

  06. juli, 2007 kl. 08:08

 10. trinetrine.dk» Blog Archive » Tante Lillas Kogeskole #3:

  [...] Fortsættelsen: Kogeskole #4 Du kan lægge en kommentar, eller trackbacke fra din egen side.Følg med i kommentarsporet via dette feed: RSS 2.0 [...]

  04. september, 2007 kl. 11:38

 11. Patricia OnLine » En familiehemmelighed:

  [...] Jeg ved, at jeg aldrig så godt, som Tante Lillas Kogeskole. Alligevel vil jeg gerne dele en lille familiehemmelighed med dig. Men den skal også blive mellem os, ikke? [...]

  13. marts, 2008 kl. 22:44

 12. trinetrine.dk» Blog Archive » Tante Lillas Kogeskole #6:

  [...] Kogeskole #1: Sovs Tante Lillas Kogeskole #2: Ostemad Tante Lillas Kogeskole #3: Ostemad med fisk Tante Lillas Kogeskole #4: Frikadeller Tante Lillas Kogeskole #5: [...]

  15. december, 2013 kl. 20:31

Sig noget