Tante Lillas Kogeskole #1
04. februar, 2006
For nyligt blev jeg udsat for decideret hån pga mine manglende kulinariske evner. Det sker jævnligt. Det er tilsyneladende ikke acceptabelt at have rundet de tredive og være ude af stand til at lave en sovs.
Men hey, tænker tanten, det kan jeg da ikke have siddende på mig. Jeg skal vise verden, skal jeg.
Derfor præsenterer jeg nu:
Tante Lillas Kogeskole
Og vi starter med … sovs. For det er faktisk slet ikke så svært, som mange mennesker går rundt og tror. Hvis bare man holder hovedet koldt og tager tingene skridt for skridt, så kan næsten alle lære at lave sovs.
I det følgende vil jeg forsøge at gå så pædagogisk til værks som overhovedet muligt. Eftersom mange mennesker lærer bedst gennem det visuelle, vil jeg gøre brug af billedmateriale.
Det første man skal bruge er en pakke smør. Kærgården kan også gå an.
Dernæst skal man bruge en pande. Eller en gryde. Eller, som her, noget midt imellem.
Papir fjernes fra smør. Dette er meget vigtigt!
Nu er det, man skal holde tungen lige i munden. Der skrues op for gasblusset/kogepladen. Ikke for lidt, ikke for meget. Vær uhyre opmærksom på, at det er det rigtige blus, der tændes for. Man kan nogle gange hente hjælp i de små tegninger på siden af komfuret. Men stol ikke blindt på dem.
Nu begynder der at ske noget. Smørret smelter lige så stille.
Man kan evt. hjælpe smørret lidt på vej. Men hav tålmodighed. Sovs tager den tid sovs tager.
Når alt smørret er smeltet, røres der lidt i sovsen for at undgå klumper. Klumper er enhver sovs’ fjende.
Så er vi faktisk ved at være der. Hvis man har en sovseskål, kan man komme sovsen deri. Ellers kan man bare bruge en skål.
Hvis man har en sovseske, kan man bruge den til at øse. Ellers kan man bare bruge en ske.
Sovsen serveres måske med en tomat.
Velbekomme.
Fortsættelsen:
Kogeskole #2
Kogeskole #3
Kogeskole #4
Kogeskole #5
Anne Lindholt Ottosen:
HAhahahhah! Det er sgu den bedst forklarede opskrift på sovs, jeg nogensinde har set! Og den opfylder det der der med forskellen på sovs og sauce, at “sovs er er der nok af, det er der ikke af sauce”, men den opfylder nok ikke det med, at “sovs hænger ved kartoflerne, det gør sauce ikke”. Men hvad, den glider nok ned med det mest alligevel. :-)
04. februar, 2006 kl. 23:16
Anita:
Godt gået Hüttemeier :D
05. februar, 2006 kl. 00:01
Rasmus:
Jeg forstår bare ikke … hvor er osten og knækbrødet henne i denne sammenhæng?
05. februar, 2006 kl. 02:39
/many:
Bruger du tysk smør?
05. februar, 2006 kl. 10:59
tante lilla:
Tak tak …
Rasmus: Bare rolig, det vender vi tilbage til.
/many: Det er det smukke ved denne sovs. Any butter goes. Som vi siger.
05. februar, 2006 kl. 12:49
Ole M:
Hvordan kommer man fra billede nummer 8 til billede nummer 9? Du har smør smeltet på stegepanden, og pludselig er det blevet til sovs? Hvor tilsætter du mel og danablue-ost og ribsgele og kulørt? Me not understand…
05. februar, 2006 kl. 14:17
plok:
Ja, gi’ os ostemadsopskriften! Nu må vi ha’ fat i de store madklassikere.
05. februar, 2006 kl. 17:18
tante lilla:
Det er et rigtig godt og relevant spørgsmål, Ole. Jeg havde selv meget svært ved at forstå det de første par gange, men det er faktisk lidt ligesom et mirakel. Det ene øjeblik har man smør, det næste: Sovs!
Det skal nok opleves.
plok: De skal nok komme. Lige så snart jeg fornemmer, verden er klar til dem.
05. februar, 2006 kl. 17:45
/many:
Rugbrødsklapsammen med leverpostej anyone? Gerne lidt kvikt inden i morgen, hvor der skal smøres fire madpakker…
05. februar, 2006 kl. 22:49
tante lilla:
Den kender jeg desværre ikke, /many, og selve ordets længde taget i betragtning ville jeg nok som begynder være lidt varsom med at kaste mig ud i det.
05. februar, 2006 kl. 23:11
Heidi:
*Skynder mig ned i banken for at trække forudbetaling til AOFs aftensskole i madlavning tilbage*
Jeg er sikker på, at jeg nu kan finde den direkte vej til enhver mands hjerte med denne fremragende specialitet ;-)
06. februar, 2006 kl. 23:48
frands:
Men … skal der ikke kulør i??
11. februar, 2006 kl. 23:33
tante lilla:
frands: Det er vist noget, der hører hjemme på det udvidede kursus.
12. februar, 2006 kl. 13:13